Vrijwilligers in de schijnwerpers

      Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligers in de schijnwerpers

Vorig jaar is een wervingscampagne voor vrijwilligers gestart. We hebben daarbij filmpjes ingezet ‘Vrijwilligers in het zonnetje’ die via verschillende kanalen onder de aandacht van de leden zijn gebracht.

Zo hebben we een aantal nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen, maar komen we nog steeds mensen tekort die hun steentje willen bijdragen aan de leuke, gezellige en succesvolle club die we willen zijn. Terwijl veel leden hun wekelijkse trainingen afwerken en wedstrijden spelen, zijn er buiten het veld allerlei activiteiten gaande om dit alles mogelijk te maken. Dat gebeurt door vrijwilligers, die dit met veel energie en toewijding doen.

Schijnwerpers

Wie zijn eigenlijk die mensen achter de schermen; de stille krachten, die ons in staat stellen ons lievelingspotje te spelen en na afloop van de wedstrijd een drankje en hapje te doen. In deze eerste aflevering van de rubriek ‘Vrijwilligers in de schijnwerpers’ komen twee leden van de Technische Commissie (TC) aan bod. Zij hebben ervoor gezorgd dat in een lastige periode – na corona en vooral zonder David Lloyd – het trainingsrooster is gemaakt.

Even voorstellen: Rens Meerhoff (links) en Matthijs Bettman.

Rens begon zijn basketballcarrière op 11-jarige leeftijd bij Jahn II in Stadskanaal en kwam via Donar en Groene Uilen (Groningen) via Bob Stel bij onze club terecht. Eerst bij heren 1 en dit seizoen heren 2. Rens is als sinds drie jaar lid van de TC, werd daarvoor ook door Bob Stel benaderd en is sinds vorig jaar voorzitter.
Matthijs  begon te basketballen bij Goba (Gorinchem) toen hij 12 jaar was. Via DAS uit Delft en weer Goba ging hij acht jaar geleden bij BC Utrecht Cangeroes spelen. Momenteel in heren 3. Hij kwam via Jan Poels bij de Technische Commissie (seizoen 2016/2017) en maakt sindsdien het trainingsrooster.

Wat is jullie rol binnen de TC ? Wat gaat er goed en wat kan beter?

Matthijs vertelt dat hij in de zomermaanden bijna 40 uur aan het trainingsrooster heeft besteed. Hij houdt van overzichtelijkheid en is tamelijk rechtlijnig en dat komt hem hierbij goed van pas. Voor hem is het maken van het rooster meer een technische exercitie.
Rens moet daarentegen nog wel eens masseren in de richting van de teams en Matthijs, zodat alles in de plooi blijft. Hij heeft daarin als voorzitter ook een andere verantwoordelijkheid. Beiden geven aan dat het inroosteren van de eredivisieteams vorig jaar wel een flinke uitdaging was. Dat viel dit jaar weg, dus dat maakte het wel makkelijker.
Een van de voordelen van het wegvallen van David Lloyd was, dat nu De Speler in beeld kwam. Daar zijn ze zeer enthousiast over, vooral ook vanwege de mogelijkheden om trainingsavonden te organiseren met meerdere aansluitende teams, zoals heren 1, 2 en 3 en MU-22. Dat zorgt voor een nieuwe, positieve dynamiek.
Wel benadrukken ze dat er dit jaar een paar pechteams zijn vanwege gebrek aan trainers en zaalruimte. Rens zou mensen graag het besef meegeven, dat nu teveel werk in de vereniging door te weinig vrijwilligers wordt gedaan. Wanneer nu veel mensen een steentje bijdragen, wordt het minder zwaar en daardoor leuker. Bovendien schept het een band.
Meer en betere zaalruimte zou het allemaal wat makkelijker maken. We willen er graag voor zorgen dat iedereen lekker kan ballen. Nu is er sprake van wachtlijsten en  teamstops. Dat is soms heel frustrerend.

Wat vinden jullie van de club? Wat zou de club beter/leuker maken?

Rens en Matthijs vinden BC Utrecht Cangeroes een gezellige club. De combinatie van heren 1, 2 en 3 op trainingsavonden helpt daar enorm bij. Daardoor ontstaat ook het gevoel van ‘onze club’ met de kantine als huiskamer. Ze denken dat dit gevoel ook gaat uitstralen naar MU22, MU18 en MU16.
Rens zou er groot voorstander van zijn, dat deze teams worden geclusterd, zodat er een squad ontstaat, waar de verantwoordelijkheden voor allerlei taken worden neergelegd bij de desbetreffende coaches.
Voor beiden zouden wel wat meer activiteiten mogen worden georganiseerd, zoals toernooien en feesten. En de communicatie zou beter mogen. Nu zijn er veel kanalen en worden ze niet door iedereen in gelijke mate gebruikt, zodat er toch verwarring ontstaat. Iets wat goede communicatie juist zou moeten voorkomen.
De uitsmijter is van Rens: ‘Talent is er altijd, de omstandigheden doen het groeien en bloeien’.